1,5 łyżki oleju 3-4 szt.liści curry (dostępne w sklepach hinduskich) 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego 1/2 łyżeczki ziarna brązowej gorczycy 1/2 łyżeczki soli (lub do smaku) 1/2 łyżeczki świeżego mielonego czarnego pieprzu 1/4 łyżeczki mielonego ostrego chilli 1/4 łyżeczki kurkumy 1/2 kg surowych ziemniaków (pokrojonych w kostkę - 1 x 1 cm) 50 ml wody
Sposób przygotowania:
Rozgrzewamy olej na patelni lub w rondlu i smażymy licie curry oraz kmin rzymski ok. 5 sek. Dodajemy gorczycę i smażymy znowu 5 sek. Dodajemy sól, pieprz, chilli i kurkumę, mieszamy i od razu dodajemy ziemniaki. Mieszając od czasu do czasu smażymy kolejną minutę Dodajemy wodę, mieszamy i zmniejszamy ogień na bardzo mały. Przykrywamy pokrywką i gotujemy ok . 20 min, mieszając od czasu do czasu. Nam bardzo smakują nawet same takie ziemniaczki ,czy też z jajkiem sadzonym na śniadanko.Doskonałe sprawdzają się też drugim daniem obiadowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz