Ziemniaki orientalne






Składniki:

1,5 łyżki oleju
3-4  szt.liści curry (dostępne w sklepach hinduskich)
1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
1/2 łyżeczki ziarna brązowej gorczycy
1/2 łyżeczki soli (lub do smaku)
1/2 łyżeczki świeżego mielonego czarnego pieprzu
1/4 łyżeczki mielonego ostrego chilli
1/4 łyżeczki kurkumy
1/2 kg surowych ziemniaków  (pokrojonych w kostkę - 1 x 1 cm)
50 ml wody


Sposób przygotowania:

Rozgrzewamy olej na patelni lub w rondlu i  smażymy licie curry oraz kmin rzymski ok. 5 sek. Dodajemy gorczycę  i smażymy znowu 5 sek.
Dodajemy sól, pieprz, chilli i kurkumę, mieszamy i od razu dodajemy ziemniaki.
Mieszając od czasu do czasu smażymy kolejną minutę
Dodajemy wodę, mieszamy i zmniejszamy ogień na bardzo mały.
Przykrywamy pokrywką i gotujemy ok . 20 min, mieszając od czasu do czasu.
Nam bardzo smakują nawet same takie ziemniaczki ,czy też z jajkiem sadzonym na śniadanko.Doskonałe sprawdzają się też drugim daniem obiadowym.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz