Pierożki z nadzieniem krewetkowo- dyniowym (ok.12 szt)




Składniki marynaty:0,5 łyżek sosu sojowego
0,5 łyżek sosu rybnego
pół łyżeczki kminu rzymskiego w proszku
szczypta kurkuma
pół łyżeczki pieprzu

Mieszamy wszystkie składniki na marynatę i odstawiamy


Pozostałe składniki:
1-2 łyżki oleju do smażenia
świeże chili czerwone (do smaku)
pół cebuli pokrojona w kostkę (ok. 6-7 mm)
1 ząbek czosnku
15 g wiórek kokosowych
150 g pokrojonej w kostkę dyni
130 g pokrojonych krewetek 


20-30 g kiełków
2 łyżki bułki tartej 


Smażymy chili na rozgrzanym oleju (ok.pół minuty), dodajemy cebulę ( ok.3 min.), potem czosnek (na ok.pół minuty)
Następnie dodajemy wiórki kokosowe (15 sek), dynię (1 min) , na końcu krewetki i smażymy jeszcze minutkę.
Wszystko wkładamy do marynaty, dodajemy kiełki z bułką tartą i  dobrze mieszamy.



Ciasto na pierogi:

200 g mąki
1 żółtka
1 łyżka stopionego masła
sól
letnia przygotowana woda


Wszystkie składniki zagnieść na ciasto, rozwałkować, wykroić szklanką.
Zlepiamy pierogi z przygotowanym wcześniej nadzieniem. 


Składniki na sos:
1 duży burak (ok. 250g)
2 łyżeczki soku z  cytryny
500 ml wody
kawałek cynamonu
sól i pieprz do smaku
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej


Obierz ze skórki i zetrzyj na tarce buraka. Dodajemy sok z cytryny i wodę, zagotowujemy a następnie przecedzamy. Dodajemy cynamon i gotujemy tak by połowa odparowała. Dodajemy sól i pieprz,, mąkę ziemniaczaną i doprowadzamy do wrzenia.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz