Zapiski o kminku sięgają roku 3000 przed naszą erą, co czyni go jednym z najstarszych przypraw uprawnych. Starożytni Egipcjanie grzebali zmarłych z kminkiem, aby odpędzić złe duchy.
Składniki:
1 duży bakłażan (ok. 400g)
5 łyżek oleju
1 łyżeczka kminku (ziarenka)
1 średna cebula pokrojona w piórkach
10 g czosnku pokrojonego w
plasterki
10 g imbir posiekany
1/2 zielone chili
1 duży pomidor pokrojony w kostkę
1/4 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
1/2 łyżeczki przyprawy garam masala
1/2 łyżeczki mielonej kolendry
3/4 łyżeczki (lub do smaku) soli
2 łyżeczki posiekanej śweżej kolendry
Sposob przygotowania:
Podgrzewamy piekarnik do 200 oC.
Porobić małe dziurki nożem bakłażanie kilka razy i pieczemy do miękkośći (ok. pół godzinny). Pamiętamy żeby obrócic bakłażan od czasu do czasu żeby równo się opiekł. Zostawiamy by przestygł. Po wystygnięcia zdejmujemy skorę i kroimy w małą kostę i zostawiamy.
Podgrzewamy olej na patelni i smażymy kminek do momentu az przestanie "podskakiwać" na naszej patelni. Dodajemy cebulę i smażymy do miękośći oraz do momentu kiedy bedzie przezroczysta.
Dodajemy czosnek, imbir, chilli i smażymy wszystko jeszcze jedną minutę. Dodajemy pomodory i wyszystkie suche przyprawy i mieszamy. Zmniejszamy ogień i mieszając od czasu do czasu smażymy kolejne 3-5 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz