Niedawno wybraliśmy się na interesujące szkolenie kulinarne " Finger Food" czyli małe kąski na przyjęcia.
Potem karczochy w zalewie, które jednak nie przypadły nam do gustu. Razem z pokrojonym serem feta i suszonymi pomidorami zostały owinięte szynką parmeńską.
Łosoś na spaghetti z ogórka.
Ogórek został pokrojony na cienkie niteczki i zamarynowany z occie winnym białym, cukrze, chilli i mięcie.
Jak wiemy również od znajomych, taki ogórek jest świetny w smaku.
Pierś z kurczaka pieczona w folii. Do tego w śodku pomidory concase (czyli obrane ze skórki i pozbawione miąższu) . Niby nic wielkiego ale może być ładnie podana i do tego ciekawa w smaku.
Spring rolls ale tym razem z mięsem. Ale ciekawe bo mięso mielone było z czosnkiem kapustą pekińską ,chilli oraz sosem sojowym.
Pierś z kaczki z dodatkiem warzyw marynowana w sosie sojowym i przesmażona na oleju sezamowym i sosie teriyaki .
Szkoda było jeść.
Tortilla z kurczakiem . Szkoda tylko że tortilli sami nie robiliśmy.
Najpierw pierś zamarynowaliśmy w przyprawach.
Potem pierś z kurczaka pokrojona została w paseczki i oprószona w mące i obtoczona w cieście z mąki pszennej i kukurydzianej oraz wody gazowanej. Smażona potem na głębokim tłuszczu.
Do tego pomidor i ogórek pokrojony w kostkę
Orientalny tatar z łososia. Łosoś był wymieszany z papryką, szalotką, chili i kolendrą, sokiem z limonki, odrobiną sosu sojowego, oleju sezamowego.
Na zakończenie zrobiliśmy jeden deserek. Czyli mini szaszłyczek z ananasa z malinowym coulis.
Niestety nie widac malinowego coulis,więc musicie uwierzyc na słowo ze był.
Ananas najpierw był marynowany w cukrze brązowym, soku z cytryny oraz mięcie. Potem był wrzucony na rozgrzaną patelnię (ale oczywiście mógłby być wrzucony na grilla) . Maliny ,cukier, sok z limonki i starta skórka pomarańczowa została zblenderowana na sos. Następnie został przetarty przez sitko.
Było super , tutaj wszystkie przystawki które robiliśmy .
Na zdjęciu załapała się nasza znajoma (po prawej stronie)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz