Teraz jeszcze jest sezon na rabarbar który doskonale sprawdza się z rybą. Daje kwaśny posmak jak cytryna. Poza tym można ją zrobić w piekarniku lub na grillu.
Składniki do farszu na 1 pstrąga:
100g pokrojonej w kostkę cebuli
8g posiekanego świeżego zielonego chilli
15g posiekanych rodzynek
20g posiekanego rabarbaru
3g posiekanych liści mięty
5g posiekanej świeżej kolendry
4g posiekanego czosnku
8g podprażonego na patelni sezamu
1/2 łyżeczki soli
20g masło
Składniki do posmarowania ryby :
1 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
1/4 łyżeczki mielonej kurkumy
3 łyżeczki sos rybny
1 łyżka klarowane masło
szczypta soli
Sposób przygotowania :
Usuwamy łuski i ości z ryby.

Mieszamy wszystkie składniki do farszu i nadziewamy pstrąga.
Zawiązujemy rybę białą nitką.
Składnikami do smarowania ryby, posmarować ją po obu stronach.
Kładziemy rybę na folii aluminiowej i zamykamy tak żeby para i sos został środku podczas gotowania.
Zostawiamy rybę w lodowce na ok. pół godzinny.
Nagrzewamy piekarnik do temperatury 200 O C
Kładziemy rybę na blachę na środkowy poziom i pieczemy 20 min.
Otwieramy folię od góry, ustawiamy piekarnik na grila (górna grzałka) i grillujemy rybę przez następne ok. 3 min.tak żeby skórka się przyrumieniła.
Możecie zrobić to na swoim ogrodowym grillu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz