Pieczony pstrąg z rabarbarem i rodzynkami



Teraz jeszcze jest sezon na rabarbar który doskonale sprawdza się z rybą. Daje kwaśny posmak jak cytryna. Poza tym można ją zrobić w piekarniku lub na grillu.


Składniki do farszu na 1 pstrąga:

100g              pokrojonej w kostkę cebuli
8g                  posiekanego świeżego zielonego chilli
15g                posiekanych rodzynek
20g                posiekanego rabarbaru
3g                  posiekanych liści mięty
5g                  posiekanej świeżej kolendry
4g                  posiekanego czosnku
8g                  podprażonego na patelni sezamu
1/2 łyżeczki    soli
20g                masło

Składniki do posmarowania ryby :

1 1/2 łyżeczki  mielonego kminu rzymskiego
1/4 łyżeczki     mielonej kurkumy
3 łyżeczki        sos rybny
1 łyżka            klarowane masło
szczypta soli


Sposób przygotowania :

Usuwamy łuski i ości z ryby.







Mieszamy wszystkie składniki do farszu i nadziewamy pstrąga.
Zawiązujemy rybę białą nitką.

Składnikami do smarowania ryby, posmarować ją po obu stronach.
Kładziemy rybę na folii aluminiowej i zamykamy tak żeby para i sos został środku podczas gotowania.
Zostawiamy rybę w lodowce na ok. pół godzinny.
Nagrzewamy piekarnik do temperatury  200 O C

Kładziemy rybę na blachę na środkowy poziom i pieczemy 20 min.
Otwieramy folię od góry, ustawiamy piekarnik na grila (górna grzałka) i grillujemy rybę przez następne ok. 3 min.tak żeby skórka się przyrumieniła.

Możecie zrobić to na swoim ogrodowym grillu.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz