Znudziło nas normalne masło więc wymyśliliśmy masło z pobudzającym zapachem kawy
400 ml śmietanka - 30% tłuszczu
50g ziarna kawy
0,5 szklanki zimnej wody
Do śmietanki wsypujemy ziarnka kawy i zostawiamy na 30-45 min, żeby smak kawy przeszedł do śmietanki.
Przecedzamy śmietankę z kawą przez sitko i następnie ubijamy blenderem z końcówką do piany, do momentu kiedy śmietana się zważy i uzyskamy masło (nie powinno to zająć więcej niż 5-10 min).
Wylewamy maślankę do kubeczka. Do pozostałego masła dodajemy wodę i ubijamy ok. 15 sekundy , żeby oczyścić masło z pozostałej maślanki . Teraz odcedzamy masło przez sitko z gazą i mamy świeże domowe masło o smaku kawy.
Taka maślanka smakuje pysznie. Bogata jest w lecytynę, białka i sole mineralne. Dzięki zawartości kwasu mlekowego wzmaga wydzielanie soków żołądkowych, pobudza i reguluje procesy trawienia.
Dawniej gotowało się maślankową polewkę na niedzielne śniadanie, smażyło się na niej pulchne racuszki. Mówiono o jej leczniczych właściwościach. Tzw. znachorki wiejskie poiły zimną świeżą maślanką chore, gorączkujące dzieci. Efekt był podobno natychmiastowy.
Cytujac za wikipedia : "Obecnie, ze względu na brak regulacji prawnych, nazwą "maślanka" określa się również mieszaninę maślanki i mleka w proszku oraz różnych innych dodatków" , czyli właśnie taka którą mamy w sklepach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz