Zupa szparagowa z migdałami i serem Gran Padano




Wiecie że są nie tylko zielone czy białe ale też i fioletowe szparagi ?

Szparagi zawierają duże ilości białka i kwasu foliowego.


Zawierają  też inulinę – węglowodan niezbędny do wzrostu dobroczynnych dla naszego organizmu bakterii, zapewnia też prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego.









Składniki (na ok. 4 osoby) :

wywar warzywny
1 pęczek białych szparagów
1 pęczek zielonych szparagów
ziarenka z połowy granatu
ok.50 g zmielonych migdałów
troche startego sera Gran Padano lub parmezanu


Odkroić końcówki lub tez w wersji bardziej profesjonalnej złamać białe szparagi ( złamią sie ich końce które są bardziej zdrewniałe). Obieraczką do warzyw obrać je z zewnętrznej warstwy.

Zielone nie potrzebują takich zabiegów :)

Najpierw gotujemy białe szparagi zalane wywarem z warzyw (tak żeby je przykryły) do miękkości.
U nas gotowały sie ok. 20-30 minut.
Wyjąć je i zmiksować blenderem. Przetrzeć przez sitko (inaczej włókna zostaną i bedą sie ciągnąć).
Dolej trochę wywaru warzywnego , żeby nie była zbyt gęsta ( my dodaliśmy ok. pół szklanki)

Potem włożyć zielone szparagi i tej je ugotować do miękkości. Gotują się szybciej i wystarczyło im ok 15 min. Wyjąć i zmiksować w oddzielnym naczynku i również przetrzeć przez sitko. Także dolać trochę wywaru warzywnego.

Do kremu z białych szparagów dodać zmielone migdały, sól i biały pieprz.

Do gorącego kremu z zielonych szparagów dodać starty ser Gran Padano lub parmezan (do smaku), czarny pieprz.

Na talerz nalewajcie jednocześnie z dwóch przeciwległych końców talerza , wtedy wyjdzie właśnie jak na zdjęciu.
Posypcie ziarnkami granatu.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz