Ten rodzaj puri na pewno zajadają w Pakistanie i stąd też mój mąż tęskniąc za tamtymi smakami dopracował sobie tą recepturę do perfekcji.
Składniki sałatki:
200 g suchej ciecierzycy
Dzień wcześniej namocz ciecierzycę w większej ilości wody (najmniej na 12 godziny lub cala noc). Na następny dzień wylewamy wodę i płuczemy. Gotujemy ją w wodzie z solą do miękkości.
Odsącz ugotowaną ciecierzycę na sitku z wody i pokrop trochę oliwą, żeby nie wyschła. Poczekaj aż przestygnie
2 średnie cebule - pokrojona w małą kostkę
2 średnie pomidory - pokrojona w małą kostkę, bez miąższu
1 świeża kolendra w doniczce - posiekana razem z łodyżkami
W miseczce zmieszaj wszystkie składniki sałatki.
100g kaszy mannej
150ml wody
75g mąki krupczatki
75g mąki uniwersalnej (typ 650), plus odrobinę do posypania blatu
1 łyżeczka soli
0,5 łyżeczki cukru
1 l .oleju do głębokiego smażenia
Wrzucamy kółeczka z ciasta na gorący olej (200-210 o C), musimy je "podtopić" łyżką cedzakowa na chwile i puścić. W takim wypadku powinny zrobić się z nich "piłeczki".
Smażymy je ok 1-2 minuty do momentu jak zrobią sie lekko brązowe.
Wyjmujemy łyżką cedzakową puri na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
Składniki na sos daktylowo-tamaryndowy:
50 g tamaryndu ( można dostać w sklepach z orientalną żywnością i jest tania)
150 ml gorącej wody
70 g daktyli
0,5 łyżki kminu rzymskiego mielonego
15 g świeżego imbiru
Chilli cayenne i sól do smaku
Robimy łyżeczką otworki od góry puri, napełnij je sałatką , na górze nałóż sos daktylowo -tamaryndowy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz