Gol gappe - puri


Robiliśmy  je nie raz i cieszyły się dużą popularnością.
                                   Ten rodzaj puri na pewno zajadają w Pakistanie i stąd też mój mąż tęskniąc za tamtymi smakami dopracował sobie tą recepturę do perfekcji.












Składniki sałatki:

200 g suchej ciecierzycy                       
Dzień wcześniej namocz ciecierzycę w większej ilości wody (najmniej na 12 godziny lub cala noc). Na następny dzień wylewamy wodę i płuczemy. Gotujemy ją w wodzie z solą do miękkości.
Odsącz ugotowaną ciecierzycę na sitku z wody i pokrop trochę oliwą, żeby nie wyschła. Poczekaj aż przestygnie

2 średnie cebule  -  pokrojona w małą kostkę
2 średnie pomidory  - pokrojona w małą kostkę, bez miąższu
1  świeża kolendra w doniczce  -  posiekana razem z łodyżkami

W miseczce zmieszaj wszystkie składniki sałatki.

Składniki na puri:

100g kaszy mannej
150ml wody

75g mąki krupczatki
75g mąki uniwersalnej (typ 650),  plus odrobinę do posypania blatu
1 łyżeczka soli
0,5 łyżeczki cukru

1 l .oleju do głębokiego smażenia

Mieszamy kaszę manna z wodą i odstawiamy na pół godziny.
Dodajemy do tej masy krupczatkę, mąkę uniwersalną,cukier i sól , wyrabiamy na gładką masę i ponownie odstawiamy na godzinę (przykrywamy wilgotną ściereczką).

Wlewamy olej do głębokiego naczynia i rogrzewamy do temperatury (200-210 o C)

Wałkujemy ciasto na ok 1 mm i wykrawamy  np.szklanką kółeczka ( sre ok 5-6 cm) . 

Wrzucamy kółeczka z ciasta na gorący olej (200-210 o C), musimy je "podtopić"  łyżką cedzakowa na chwile i puścić. W takim wypadku powinny zrobić się z nich "piłeczki".
Smażymy je ok 1-2 minuty do momentu jak zrobią sie lekko brązowe.

Wyjmujemy łyżką cedzakową puri na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.

Składniki na sos daktylowo-tamaryndowy: 

50 g tamaryndu ( można dostać w sklepach z orientalną żywnością i jest tania)
150 ml gorącej wody
                
70 g daktyli
0,5 łyżki kminu rzymskiego mielonego
15 g świeżego imbiru
Chilli cayenne i sól do smaku


Mieszamy tamarynd w wodą i odstawiamy na 10 min.
Po tym okresie mieszamy i masujemy palcami żeby oddzielić maksymalnie masę od pestek.
Przecedz i przetrzyj  przez sitko.

Do wody z tamaryndem dodajemy pozostałe składniki i miksujemy blenderem na gładką masę.


Robimy łyżeczką otworki od góry puri, napełnij je sałatką , na górze nałóż sos daktylowo -tamaryndowy. 
            


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz