Festiwal Chlebów Świata 23-25 marzec 2014

Bardzo nam się podobała dzisiejsza wizyta na Festiwalu Chlebów Świata.
Poniżej parę ujęć które zrobiliśmy.

Kiełbasy zwane "palcówki" wychodziły gorące prosto w wędzarni.
Nazwa pochodzi od upychania palcami farszu w cienkim jelicie, gdzie trudno było wykorzystać mechaniczne przyrządy o większej średnicy. Palcówka była szczególnie rozpowszechniona w kuchni kresowej. Obecnie występuje jako produkt regionalny. Jest silnie przyprawiona i zawiera dużo mięsa, a mało tłuszczu i dodatków zastępujących mięso.













Stoiska polskie w przeróżnym pieczywem nas urzekły, a wśród nich chleb z pokrzywa, czy tez z dodatkiem l-karnityny, na mące płaskurce czy mące kamut. Maka płaskurka czy kamut jest robiona ze zbóż "starożytnych", bo ludzie uprawiają je w niezmienionej formie od tysięcy lat, nasiona te nie zostały nigdy zmodyfikowane przez ludzi.















Nie zabrakło też specjałów z innych krajów, jak na przykład poniżej bułgarskie odmiany banicy


Jeśli chcecie zobaczyć na przykład krokodyli chlebek, słodkości z Indonezji lub jak za dawnych czasów wyglądał walec do mielenia maku do zapraszamy na naszą stronę facebooka.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz