Bułeczki z batatów (słodkich ziemniaków) z migdałami







Podczas ostatniego Spotkania z Pasja o Afryce,
przygotowaliśmy te bułeczki w ramach poczęstunku.
Wszystkim bardzo smakowały i byliśmy proszeni przez wiele osób o przepis.























Składniki :
400 g słodkich ziemniaków
225 g cukru pudru
2 łyżki miodu
1/2 łyżeczka soli
225 g mąki kukurydzianej
50 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka mielonego cynamonu
75 g mielonych migdałów
2 jajka
skórka otarta z 1/2 pomarańczy i z 1/2 cytryny
1 jajko do smarowania ciasta

Sposób gotowanie :
Bataty (słodkie ziemniaki) kroimy na połówki i gotujemy do miękkości (ok.20-30 min).
Odcedzamy, studzimy i obieramy ze skórki, a następnie rozgniatamy na puree.
Łączymy puree z cukrem i na 5 minut stawiamy na ogniu, mieszając aby się nie przypaliło.

Zdejmujemy z ognia i pozwalamy masie wystygnąć.
Dodajemy pozostałe składniki do masy ziemniaczanej i jeszcze raz, ciągle mieszając, podgrzewamy przez ok.2-3 min, ale nie zagotowujemy.
Zestawiamy z ognia do wystudzenia.
Natłuszczamy blachę i oprószamy mąką.
Formujemy z ciasta okrągłe bułeczki , smarujemy je rozmąconym jajkiem.
Pieczemy we wcześniej nagrzanym piekarniku na środkowej półce 15-17 minut w 200 C na złoty kolor.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz