Mleczne kuleczki (Ras Malai)


Słodkości ale z mleka i pistacji. My lubimy przegryzać kuleczki i popijać sosikiem.

Pistacje należą do jednych z najbardziej odżywczych gatunków orzechów i są też orzechami o najwyższej zawartości błonnika.
Zielony kolor pistacji pochodzi ze związku zwanego luteiną, który zapobiega najczęstszej przyczynie utraty wzroku : zwyrodnieniu plamki żółtej.







Składniki na mleczne kuleczki:
Mleko                              1 litr
Sok z cytryny                  3 łyżki
Mąka pszenna(typ 450)  1 łyżeczka

Składniki na syrop:
Cukier                      1 szklanka
Woda                       1 szklanka
Woda różana            pół łyżeczki


Sposob przygotowania:

Podgrzewamy mleko w garnku do momentu jego zagotowania.
Zestawiamy z gazu i dodajemy sok z cytryny, mieszamy.
Stawiamy ponownie na bardzo mały ogień. 
Mieszamy do momentu (ok.minuty) kiedy mleko się zetnie (rozdzieli się na serwatkę i kawałeczki sera).

Przelewamy całość na sitko z gazą.
Płuczemy pod zimną wodą, żeby wypłukać sok z cytryny.
Ściskamy gazę z serkiem, tak by usunąć wodę.

Przekładamy serek do miski i rozcieramy palcami na gładką masę.
Dodajemy mąkę i wyrabiamy masę  palcami.
Formujemy z masy ok . 9-10 małych kuleczek i zostawiamy.

Teraz czas na syrop: wsypujemy do garnka wodę i cukier, mieszamy.
Czekamy aż syrop się zagotuje i cukier sie całkowicie rozpuści.
Potem wkładamy kuleczki serowe do syropu i gotujemy ok. 15 min , przykryte częściowo pokrywką.
Kuleczki zwiększą swoją objętość podczas gotowania.

Zestawiamy garnek z ognia i czekamy aż przestygnie do temp.pokojowej.
Dodajemy wodę różaną i zostawiamy.



Składniki na mleczny sos:
Mleko                       1 litr
Cukier                       1 łyżka
Kardamon                  szczypta
Pistacje KRESTO     15 gram + kilka do dekoracji

Sposób przygotowania:

Zagotowywujemy mleko w garnku (najlepiej z grubym dnem żeby mleko się nie przypaliło)
Zmniejszamy ogień i gotujemy ok.30 min, mieszając od czasu do czasu (mleko powinno się zagęścić po tym czasie).
Dodajemy cukier i gotujemy jeszcze 5 minut. 
Odstawiamy sos do wystygnięcia.

Do pół szklanki mlecznego sosu dodajemy pistacje i miksujemy blenderem.
Sos z pistacjami dodajemy z powrotem do pozostałego sosu mlecznego

Włóż kuleczki do sosu mlecznego i posypujemy kawałkami pistacji.
Najlepiej smakują na zimno następnego dnia.

      



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz