Łosoś w sosie kokosowym z mango (z olejem rzepakowym)



Myślimy ze nie tylko od swięta można zrobić na przykład łososia z pęczakiem.

Już w staropolskich przepisach z 1682 r pisano przepisy na łososia i w dawnej Polsce jadano też dużo kasz.

Łosoś jest bogaty w białko, witaminy A, D i E oraz liczne minerały. Charakteryzuje go duża ilość kwasów tłuszczowych z grupy Omega-3, stanowiących ważny element zdrowia.

Pęczak to całe obłuskane i wypolerowane ziarno jęczmienia. Spośród kasz jęczmiennych ma najwięcej wartości odżywczych.

Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego właśnie go użyliśmy rownież w tym przepisie.



Przygotowanie łososia:

- filet łososia ze skórą ok.270 g
- czosnek 5 gram
- świeży imbir 5 gram
-czosnek niedźwiedzi 1/2 łyżeczki
-rozmaryn 1/4 łyżeczki
-kurkuma szczypta
-kmin rzymski 1/4 łyżeczki
- chili cayenne szczypta
-sól do smaku
-olej rzepakowy 3 łyżki

Imbir i czosnek ucieramy w moździerzu na pastę ( lub rozgniatamy nożem).
Mieszamy pozostałe skladniki i marynujemy w tym filet z łososia (najlepiej przez przynajmniej parę godzin)
Potem smażymy na rogrzanej patelni z obu stron.

Składniki na sos (ok 2 porcji):

- wiórki kokosowe KRESTO:100 g
- gorąca woda 500 ml
- płatki migdałowe  KRESTO:15 g
- cebula 50 g ( pokrojone w piórka)
- olej rzepakowy 3 łyżki
-czosnek ząbek ok.5 g przeciśnięty przez wyciskarkę ręczną
- kmin rzymski w proszku 1,5 lyżeczki
- kolendra w proszku pół łyżeczki
- chili cayenne 1/4 łyżeczki
- kurkuma mielona szczypta
-świeże mango  bez skóry i twardego środka :70 g
-sól, pieprz do smaku

Przygotowanie sosu kokosowego z mango:

Mieszamy wiórki kokosowe z gorącą wodą i zostawiamy na kilka minut.
Po tym czasie , miksujemy blenderem przez 30 sekund.
Przecieramy przez sitko masę żeby otrzymać mleko kokosowe. Suche wiórki wyrzucamy.

Do mleka kokosowego dodajemy płatki migdałowe i miksujemy blenderem przez ok.30 sekund (tak żeby jeszcze kawałki migdałów były wyczuwalne).

Przesmażamy piórka cebuli na oleju tak żeby stała się szklista (ok.3-5 minut). Wrzucamy czosnek i smażymy przez chwilę. Dodajemy kmin rzymski, kolendrę, chili, kurkumę i smażymy ok 15 sekund na małym ogniu.

Kroimy mango w słupki :

Dodajemy  do cebuli przygotowane wcześniej mleko kokosowe  i pokrojone mango  i zwiększamy ogień na średni.
Gotujemy ok 15 min bez przykrycia ( żeby sos trochę się zredukował)


Przepis na czerwony pęczak :

- 1 szklanka kaszy pęczak
- 2 średnie buraki
- 1.5 szklanki wody
- sól do smaku

Gotujemy obrane i pokrojone w ćwiartki buraki w wodzie z solą ok. 30 min.
Buraki wyrzucamy. W otrzymanej wodzie po burakach gotujemy pęczak wg przepisu czyli ok .15-20 min. Przykrywamy pęczak i zostawiamy na następne ok.5-10 min żeby wchłonął całą wodę.

My dodatkowo położyliśmy jeszcze 2 grilowane kawalki sera Haloumi.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz