Czerwony barszcz z chrzanem i ziolami i ziemniaczane spring rolls



Wigilia już niedługo, więc przedstawiamy nasz pomysł na barszcz czerwony. Ale oczywiscie troche inny niż zazwyczaj.










Składniki:

-Mieszanka przypraw do barszczu (taka sama ilosc poszczegolnych sklanikow, np. pół łyżeczki):

ziele majeranku, ziele macierzanki, melisa, mieta, korzen mniszka, korzen biedrzenca, korzen rozplodowca, liscie senesu,liscie laurowe, liscie pokrzywy, jalowiec, ziele angielskie, owoc glogu, owoc dzikiej rozy, liscie piolunu, liscie bazlii, owoc kminku, nasiona kolendry, oregano, liscie tymianku,gozdziki, gorczyca biala, gorczyca czarna, pieprz bial, pieprz czarny, szyszki chmielu, jaskolcze ziele, koper ogrodowy, liscie selera, cynamon ( pokruszona kora), nasiona czarnuszki, swiezy imbir, owoc anyzku, galka muszkatolowa, ziele rumianku

- buraki czerwone (ok, 6 szt ) obrane i pokrojone na ćwiartki
-wywar na włoszczyźnie (3  l )
-swieżo starty korzeń chrzanu (ok.30 g )
-wino czerwone wytrawne (pól szklanki)
-sok z cytryny

Gotujemy ćwiartki burakow z startym chrzanem na małym ogniu do momentu jak buraki bedą miękkie. Pod koniec dodajemy wino czerwone wytrawne , sok z cytryny do smaku oraz mieszankę ziół

Ziemniaczane spring rolls:

-naleśniki (10 szt)
-ziemniaki puree z dodatkiem odrobiny masla
-chili (do smaku)
-cynamon
-posiekane orzechy włoskie

Do zmiażdżonych ziemniakow puree dodajemy chili, cynamon,posiekane orzechy włoskie oraz sól do smaku.
Ziemniaczana pastę nakładamy na naleśniki i zawijamy.
Gotowe obtaczamy najpierw w jajku a potem w bułce tartej i smażymy.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz