Deser " Karmelowo-bananowa rozkosz"- "- banan z sosem karmelowym i kremem mascarpone z woda rozana.







                                                                                                      

Na potrzeby konkursu" Bitwa Rodzin" ,ktory wygraliśmy stworzyliśmy 3 dania. 
Tu prezentujemy nasz deser  " Karmelowo-bananowa rozkosz". 

Mozesz tez obejrzeć krótkie video z ogłoszenia wyników przez Roberta Sowę










Ciasto cygaretkowe (na miseczki )( ok 15 min)

50 g masla
50 g maki
50 g cukru pudru
50 bialka
mata silikonowa

Rozpuszczam maslo na patelni
Reszte skladnikow ( oprocz masla ) mieszam razem w miseczce
Wlewam do miseczki roztopione maslo i mieszam by skladniki sie polaczyly.
Wylewam ciasto w ksztalcie jakie chcę uzyskac na mate silikonowa i piekę 5-7 min w 180 oC
Wyjmuję i kiedy są jeszcze b.cieple kładę na szklance by wystygly i powstala foremka



Sos karmelowy :
45 g solonego masla
100 g brazowego cukru
60 ml smietany kremowki 36%

Do garnka wrzucam maslo, dodajęcukier i smietanę. Podgrzewam do zagotowania, zmniejszam ogien i podgrzewam jeszcze 3 minuty mieszając. Odstawiam garnek na bok.

 
Krem z mascarpone:
mascarpone - 4-6 lyzek
sok z 1/2 cytryny
cukier puder
woda rozana - 1 lyzka

Mieszam wszystkie składniki łyżką lub widelcem.


Smazone kawałki banana :
125 g maki
1 jajko ubite
190 ml zimnej gazowanej wody
2 banany , pokrojone w 3 cm kawalki
pare lyzek gestej konfitury z calych wisni
olej do glebokiego smazenia
pare wykalaczek




Makę wsypuję do miski, na środku w wgłębienie dodaję jajko i wlewam cała wodę. Mieszam by uzyskać gładkie ciasto.
W duzym garnku rozgrzewamy olej, by był b. gorący. 

Wydrążam banany i napełniam konfiturą wiśniowa. Zanurzam (po kilka na raz) w cieście i za pomocy lyzki cedzakowej przenoszę do gorącego tluszczu . Smażę ok 2 minut by byly zrumienione i chrupiące. Wyławiamy kawałki bananów z oleju i odsączam z tłuszczu na papierowych ręcznikach.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz