Danie Główne "Colosseum"

Braliśmy udział  w konkursie "Bitwa Rodzin" gdzie na żywo gotowaliśmy w galerii handlowej. 

Na potrzeby tego konkursu,ktory wygraliśmy stworzyliśmy 3 dania : przystawke Viva Italia, danie główne „Colosseum” i deser " Karmelowo-bananowa rozkosz". 

Tu znajdziesz link z tego konkursu do krótkiego video z ogłoszenia wyników przez Roberta Sowę






Chips z marchewki lub pietruszki:

Obieramy pietruszke korzen, scieramy obieraczka do warzyc cienkie plasterki
Rogrzewamy olej i wkladamy plasterki pietruszki i smazymy az zrobie sie zlote ok 3 minut.
Wyjmujemy lyzka cedzakowa i kladziemy na pepierowym reczniku.
Nagrzewamy piekarnik do 100 oC
Pieczemy chipsy pietruszkowe 10 min.

Puree z gotowanej pietruszki:

Obrane 3 pietruszki (korzen) ugotowac w osolonej wodzie do miekkosci ok. 20-25 min
Zmiskowac blenderem i dodac sol i pieprz do smaku


Skladniki na miseczki z miesem mielonym,szynka parmenska i cukinia:

Mieso mielone            - 200 gram
chleb                       - 25 g pokrojone w kostke z skorka
jajko                        -  1 sztuka
pestki dyni                 4 lyzki
garam masala           - 1/4 lyzeczki
kmin rzymski mielony- 1 lyzeczka
sos sojowy ciemny Kimomann - 1 lyzeczka
sos worcester          - 1.5 lyzeczki
mleko                       - 20 ml
imbir swiezy             - 5 gram , pokrojony cienko i rozgnieciony na paste w mozdzierzu
cebula zolta pokrojona w kostke  - 70 g
czosnek pokrojony w kostke    - 1 zabek
sol
pieprz


plastry cukkini           - 2 szt
szynka parmenska lub szwardwaldzka ( surowa wedzona)- 6 szt
2 miseczki o srednicy ok 9 cm , wysokosci 5 cm
pare listkow szpinaku do dekoracji

 Rozgrzac piekarnik do 200 oC.
Chleb,zimne mleko,jajko , sol , pieprz: wymieszac i zostawic na pare minut .
Wymieszac mieso mielone z przyprawami (garam masala, kmin, sos sojowy, sos worcester,sol i pieprz do smaku) i zostawic na ok.10 min.
Cebule smazymy na rogrzanej patelni  z odrobina oleju. Posolic. Pod koniec smazenia dodac czosnek.Przelozyc na talerz do ostygniecia.
 Dodac do miesa mielonego chleb z mlekiem i wymieszac delikatnie widelcem ( nie reka) i wystudzona cebule z czosnkiem.

Smarujemy maslem miseczke. Wewnatrze miseczki po bokach owijamy szynke parmenska  tak samo na dole miseczki, potem cukinie owijamy po bokach, na koncu  wkladamy mase miesna. Przykrywamy miseczke folia aluminiowa.
Pieczemy 20 min w 200 oC

Konfitura z czerwonej cebuli (20-25 min):

czerwona cebula- 50 gram , pokrojona w piorka
cukier                - 100 g
ocet jalbkowy      - 50 ml
swieze chili zielone ( ostre)- 3 gram
wisnie kandyzowane lub rodzynki ( pare sztuk)

Wszystkie skladniki wrzucamy na patelnie i smazymy ok 20 min.

  

Tutaj juz dekorowanie na talerzu upieczonej babeczki przygotowanym puree z pietruszki:







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz