Przystawka -"Viva Italia"- przepis na 2 osoby




Braliśmy udział  w konkursie "Bitwa Rodzin" gdzie na żywo gotowaliśnmy w galerii handlowej. 

Na potrzeby tego konkursu,stworzyliśmy 3 dania : przystawkę Viva Italia, danie główne „Colosseum” i deser " Karmelowo-bananowa rozkosz". 

Tu prezentujemy szybką i prostą zwycięską przystawkę

Możecie też obejrzec krótkie video z ogłoszenia wyników przez Roberta Sowę














Skladniki na chrupiace trojkaciki :

Ciasto filo : 4 sztuki prostokątów 8 x 50 cm
Mozarella - 1/2 mozarella (ok. 60 gram)
Pomidory swieże duże- 1 pomidor
olej do głębokiego smażenia

Pomidory sparzyc wrzątkiem, po chwili wrzucić je do zimnej wody ( najlepiej z paroma kostami lodu). Obrać ze skórki , wyjac miazsz, pokroic w bardzo mala kostke. Dodac pokrojona w b.mala kostke mozarelle.

Pociąć kawałek ciasta filo na 3 trójkąty o wymiarach : 8 x 50 cm
Na każdy z nich położyć plasterek mozzarelli i pomidora i zawinąć w trójkąciki ,jak paczuszki.
Na koniec zmoczyc konce woda i scisnac zeby sie nie otworzyly.

1.
2.
3.
4.


5.
 Smażymy na rozgrzanym oleju z jednej i drugiej strony do uzyskania brązowego koloru (ok.2 -3 min))


Skladniki na sos
jogurt grecki lub balkanski ( - ok.100 g
bazylia ( ok.20 listkow)
pieprz bialy
sol
cukier

Zmiksować składniki na sos blenderem i doprawić do smaku



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz