Na poczatek zapoznanie sie z mistrzem Krzysztofem Ilnickim. Absolwent Thames Valley University w Londynie na kierunku Międzynarodowych Sztuk Kulinarnych, pracował m.in jako zastępca szefa cukierni we flagowej restauracji Marco Pierre White'a - Mirabelle (1 gwiazdka Michelin). Prowadził cukiernię w restauracji Hakkasan w Londynie (1 gwiazdka Michelin,). Był także szefem cukierni w hotelu Sheraton w Sopocie. Obecnie jest instruktorem w Akademii Czekolady Barry Callebaut.
Pojechalismy tam dzieki uprzejmosci firmy Callebaut,szkolic sie przez dwa dni w czekoladzie.
Stanelismy wraz z grupą profesjonalnych cukiernikw po tej stronie blatu i ..... p.Krzysztof zaczal mowic.
Im wiecej mowil, tym wiecej czulismy sie zagubieni i przekonani ze nie damy rady
Robimy mase glacage (czyli piekna blyszcząca polewe czekoladowa na tort)
Potem byly m.in blaty waniliowe a nastepnie z sorbetu malinowo-truskawkowego. Sami sie zdziwiliśmy że wyszły
Z drżącymi rękami nakładaliśmy poszczególne warstwy i kremy w formach.
Zrobiliśmy czekoladowe dekoracje. Trochę jak na plastyce w szkole.
A tutaj 5 naszych dzieł na tacy i pozdrowienia :)
Dwa z tortów które zrobiliśmy,prezentujemy z bliższej perspektywy
Dziekujemy !
Który torcik był najpyszniejszy/ ;-)
OdpowiedzUsuńKazdy z nas zrobil 3 rozne torciki. Najbardziej smakowal ten z musem karmelowym z dodatkiem soli, ktora zmienila smak oraz warstwa z chrupiacymi wafelkami , pychotka
OdpowiedzUsuń