Jalebi - czyli naprawde swietne slodkosci

Pierwszy raz spróbowałam tego przysmaku w czasie koncertu Qawwali w Lahore, gdzie częstowano nimi przybyłych gości.Tak bardzo zasmakowaly mi te chrupiace ale tez nasaczone w środku ciasteczka, ze od tej pory męczyłam męża żeby je zrobił. Przetestował rózne możliwe sposoby i w końcu udało się zrobić dokładnie takie same !  
Wszyscy nasi znajomi sa nimi oczarowani. Spróbujcie !










Składniki na ok.35-40 jalebi:
200 g maki pszennej 550

20 g, mąki z ciecierzycy (do kupienia w sklepach orientalnych)

300 ml wody
500 g masła klarowanego do głębokiego smażenia 
rękaw do wyciskania / lub butelka np po ketchupie
1½ łyżeczka wody różanej 

Przepis na ciasto :
  1. Przesiewamy 100 gm mąki pszennej i 20 g mąki z ciecierzycy do miski.
  2. Dodajemy 200 ml ciepłej wody i mieszamy (jak ciasto naleśnikowe) 
  3. Przykrywamy folia spożywczą i zostawiamy w temperaturze pokojowej na 24 godziny.
  4. Dodajemy pozostała część mąki pszennej (100 g ) i ok.100 ml ciepłej wody i wymieszać. Ciasto powinno być dość płynne - lejące
Robimy teraz syrop

Składniki:
  • 375 ml wody
  • pol łyżki mleka
  • 750 g  cukru
  • 1 łyżeczki wody różanej (do kupienia w sklepach orientalnych)

Przepis na syrop (laczny czas przygotowania ok 25-30):

  •  pol lyzeczki wody mieszamy z mlekiem
  • Cukier mieszamy z pozostałą ilością wody i zagotowywujemy do momentu rozpuszczenia się cukru. 
  • Zmniejszamy ogień na średni/maly.
  • Dodajemy mieszanke wody z mlekiem wczesniej zrobiona
  • Gotujemy i usuwamy szumowiny (piane z powierzchni) z powierzchni łyzką (ok.15-20 min)
    Odstawiamy syrop troche do przestygnięcia (ok.3 min) i dodajemy 1 łyżeczkę wody różanej.

Teraz juz ciasto i syrop mamy gotowe i zaczynamy ostatnią fazę 

Napelniamy butelkę/ rękaw do wyciskania kremów ciastem jalebi (dobrze jeśli dziura  w woreczku będzie mieć ok.2-3 mm.)

Nagrzewamy garnek z masłem klarowanym i wyciskamy ciasto ruchem okrężnym albo robiąc "ślimaczki" (my zrobiliśmy średnice ok 5-10 cm)Smażymy do uzyskania lekko brązowego kolor

Wyjmujemy je łyżką cedzakową i ale zanurzamy na innej lyzce cedzakowej (poniewaz jesli pozostalosci syropu dostana sie do rozgrzanego masla klarowanego to sie spali ) do przygotowanego syropu z obu stron na ok. 2 min albo do momentu wyjęcia nastepnego jalebi.
Wyjmujemy jalebi z syropu i przekladamy na talerz.

_____   --   ______










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz