Kuleczki z oliwkami z sosem smietankowo pomaranczowym (z olejem rzepakowym)


Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego właśnie wykorzystaliśmy go w tym przepisie.



Jesli chcesz mozesz przygotowac mieso wczesniej i wlozyc przykryte folia spozywcza do lodowki na 4 godziny lub cala noc, bedzie smakowalo jeszcze lepiej

Przepis na 2 porcje


Najpierw robimy sos i gotujemy ziemniaki .
Sos smietankowo pomaranczowy:
sok z 1/2 pomaranczy
50 ml smietany 30 %
wlac i gotowac przez  30 min ( do polowy objetoscie zeby zgestnial), dodac sol i pieprz do smaku
Placuszki ziemniaczane z orzechami wloskimi i migdalami
( 2 szt )
160 g ziemniakow, obranych i umytych
25 g zmielonych orzechow wloskich
25 g zmielonych migdalow
1 jajko
25 g bulki tartej
1/2 peczka pietruszki posiekanej
sol, pieprze
5-6 lyzek oleju rzepakowego do smazenia

Ugotowac ziemniaki z sola i zmiazdzyc na puree i odstawic do ostygniecia.
Dodac orzechy i migdaly, jedno jajko, sol, pieprz i pietruszke i wymieszac
Obtocz placuszki w bulce tartej
Rozgrzaj olej i usmaz placuszki  ok 5min 
Przepis na  miesne kuleczki (8 szt )
1/3 lyzeczka masla
1/2 sredniej cebuli, posiekana drobno
sol do smaku
1/3 szklanki bulki tartej
1/4 szklanki mleka
1 lyzeczka wytrawnego calvadosu ( moze byc inny alkohol jak gin ,whisky)
1/3 lyzeczki musztardy
1 jajko
75 g zmielonej wieprzowiny
75 g zmielonego miesa wolowego
1/2 lyzeczka miodu
kilka kropel tabasco
1/2 lyzeczka dowolnych ziol (moga byc suszone lub swieze)
pieprz swiezo zmielony
Olej rzepakowy do smazenia
8 szt oliwek
8 szt migdalow bez skorki
Rogrzej patelnie z olejem , dodaj cebule, posol i podsmaz na zloto brazowy kolor (4-6 minut), odloz na bok.

Wymieszaj  bulke tarta i mleko, zostal az bulka wchlonie mleko (1-2 minut).
Wymieszaj calvados, musztarde w  misce i wbij  jajko.
Dodaj namoczona bulke tarte, brazowa cebulke, mieso mielone, miod, przyprawy, 1 lyzeczke soli (nie solic za duzo bo oliwki sa rowniez slone), pieprz. Wymieszaj rekami.

Uformuj z masy rekami 8 malych miesnych kuleczkek ( ok 1 lyzeczka na kazda kuleczke) i wloz do srodka po oliwce nadzianej migdalem.
Upewnij sie ze sa dokladnie obtoczone w miesie z kazdej strony.
Poloz kuleczki na formie wylozonej papierem do pieczenia 

Rozgrzej olej i smaz kuleczki na oleju rzepakowym do uzyskania zlotego koloru ( 3-4 minuty)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz