Kuleczki "chałwowe"




Oryginalnie takie kuleczki w Indiach  zwane besan ladoo ,robi się z mąki z ciecierzycy. 

My z powodzeniem zastąpiliśmy makę z ciecierzycy, mąką kukurydzianą oraz dodaliśmy oprócz kardamonu, popularne w polskiej kuchni goździki.


Nie ma siły żeby się nie udały, nawet tym którzy nie czują sie zbyt pewnie w kuchni.























Składniki na ok. 18-20 kuleczek:

mąka kukurydziana - 1 szklanka
cukier puder - pół szklanki
masło klarowane - pół szklanki
kardamon - pół łyżeczki (4-5 ziarenek rozgniecionych w moździerzu)
2 goździki (rozgniecione w moździerzu)
migdaly 5 łyżek siekanych lub mała gastka płatków migdałowych

Na dużej patelni najlepiej z grubszym dnem, rozpuszczamy masło klarowane (na małym ogniu) . Wsypujemy od razu mąkę kukurydzianą i mieszamy drewnianą szpatułką, do momentu połączenia się z masłem klarowanym. Jeśli zostaną małe grudki, nie przejmujemy się tym zbytnio.

Smażymy tą masę masła z mąką ok 10 minut, mieszając często żeby się nie przypaliło.
Dodajemy rozgnieciony proszek z kardamonu i goździków i przesmażamy jeszcze z 5 minut.

Wyłączamy palnik, wsypujemy cukier puder i mieszamy szpatułką tak by się połączył z masą.
Możemy tutaj wgniatać, mieszać tak by już nie zostały grudki.
Na koniec dodajemy płatki migdałow do tej masy.

Zostawiamy patelnię do wystygnięcia. Potem najlepiej jeszcze wlożyć do lodówki na ok. 15 minut aż masa stężeje.

Potem łyżeczką odrywamy kawałki i w dłoniach lepimy kuleczki. Każdą kuleczkę obtaczamy w sezamie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz