Baklawat Bent El Bey- Marokański deser orzechowy
Podczas gotowania z okazji Spotkań z Afryką, zostaliśmy zobligowani do podania przepisu na ten marokański deser.
Obietnice trzeba spełniać i oto ten prosty przepis, z książki otrzymanej jako prezent od naszej zaprzyjaźnionej Marokanki.
500 g - pistacji bez skorupek
500 g - migdałów (bez skórki)
500 g - orzechów laskowych
500 ml -syropu cukrowy wg przepisu na Jalebi
Pistacje moczymy w gorącej wodzie przez około 20 minut.
Usuwany skórki brązowe z pistacji i mielimy blenderem.
Kładziemy zmielona masę na blaszce (warstwa ok. 0.5 cm)
Mielimy migdały ( jeśli kupiliśmy ze skórką to też moczymy w gorącej wodzie przez ok. 20min i obieramy) . Dodajemy około 1 szklankę i mieszamy rękami.
Kładziemy masę migdałową na masę pistacjową i dociskamy rękami.
Mielimy orzechy laskowe ze skórką i też dodajemy ok. 1 szkl. syropu cukrowego , mieszamy rękami. Kładziemy masę orzechową jako ostatnią i dociskamy rękami.
Odstawiamy do lodówki na ok 1 godzinę.
Kroimy w kwadraty
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz