Piers z kurczaka faszerowana kasza jaglana, twarogiem i zurawina z sosem pomaranczowym


Zarówno kasza jaglana,twaróg, jak i pomarańcze , żurawina były znane już w kuchni staropolskiej
Chcieliśmy udowodnić iż polskie nie znaczy nudne i stworzyliśmy właśnie ten przepis.

Przepis ten jest podany na 3 osoby








Składniki sos pomarańczowy:

100 ml bulionu z kurczaka
100 ml swieżo wyciśniętego soku z pomarańczy
1 łyżka startej skórki z pomarańczy
3 łyżki octu białego winnego lub jabłkowego
20 ml sosu sojowego
1/4 szkl cukru brązowego
2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
1/2 łyżeczki pieprzu
1 łyżeczka startego korzenia imbiru
2 łyżki mąki kukurydzianej
1 łyżka zimnej wody


Oprocz mąki kukurydzianej i zimnej wody, połączymy wszystkie składniki ( wymieszać by się cukier dobrze rozpuscił ).
Odlewamy ok. 1/2 szklanki i zalewamy tą miksturą piersi z kurczaka. Zostawiamy piersi w lodówce na ok 30 min.

Resztę mikstury zagotować.W oddzielnej miseczce mieszam mąkę kukurydzianą z zimną wodą i dodaje do gotującej się mikstury. Odstawiam gotowy sos

Piersi z kurczaka obsmażamy na rozgrzanej patelni grillowej z obu stron ok. 2 min i odstawiamy.

Pozostałe składniki:

3 piersi z kurczaka
1 opakowanie suszonej żurawiny
1 szkl kaszy jaglanej
1 mały twaróg połtusty

 Ugotować kaszę jaglaną zgodnie z instrukcja (czyli 2 wody:1 kasza  i gotowac ok 20 min do miękkości)
Przelać zimną wodą by ziarenka sie nie skleiły. Odstawic do przestygnięcia

Mieszamy twaróg półtłusty z ugotowaną kaszą jaglaną pół na pół, dodać wg uznania suszonej żurawiny
(Lubie dodac dużo żurawiny bo ma niesamowity smak)

Naciąć kieszonki w każdej piersi i nadziać twarożkiem z kasza i żurawina (upewniamy się że nadzienie nie wystaje poza kieszonkę).

Nagrzać patelnię grilowa . Położyć piersi  kurczaka i smażyć z obu stron na średnim ogniu łącznie ok. 15 min.

Ja podalam roladki z ugotowana fasolka szparagowa i posypalam prazonymi platkami migdalow.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz