Chcieliśmy udowodnić iż polskie nie znaczy nudne i stworzyliśmy właśnie ten przepis.
Składniki sos pomarańczowy:
100 ml bulionu z kurczaka
100 ml swieżo wyciśniętego soku z pomarańczy
1 łyżka startej skórki z pomarańczy
3 łyżki octu białego winnego lub jabłkowego
20 ml sosu sojowego
1/4 szkl cukru brązowego
2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
1/2 łyżeczki pieprzu
1 łyżeczka startego korzenia imbiru
2 łyżki mąki kukurydzianej
1 łyżka zimnej wody
Oprocz mąki kukurydzianej i zimnej wody, połączymy wszystkie składniki ( wymieszać by się cukier dobrze rozpuscił ).
Odlewamy ok. 1/2 szklanki i zalewamy tą miksturą piersi z kurczaka. Zostawiamy piersi w lodówce na ok 30 min.
Resztę mikstury zagotować.W oddzielnej miseczce mieszam mąkę kukurydzianą z zimną wodą i dodaje do gotującej się mikstury. Odstawiam gotowy sos
Piersi z kurczaka obsmażamy na rozgrzanej patelni grillowej z obu stron ok. 2 min i odstawiamy.
Pozostałe składniki:
3 piersi z kurczaka
1 opakowanie suszonej żurawiny
1 szkl kaszy jaglanej
1 mały twaróg połtusty
Ugotować kaszę jaglaną zgodnie z instrukcja (czyli 2 wody:1 kasza i gotowac ok 20 min do miękkości)
Przelać zimną wodą by ziarenka sie nie skleiły. Odstawic do przestygnięcia
Mieszamy twaróg półtłusty z ugotowaną kaszą jaglaną pół na pół, dodać wg uznania suszonej żurawiny
(Lubie dodac dużo żurawiny bo ma niesamowity smak)
Naciąć kieszonki w każdej piersi i nadziać twarożkiem z kasza i żurawina (upewniamy się że nadzienie nie wystaje poza kieszonkę).
Nagrzać patelnię grilowa . Położyć piersi kurczaka i smażyć z obu stron na średnim ogniu łącznie ok. 15 min.
Ja podalam roladki z ugotowana fasolka szparagowa i posypalam prazonymi platkami migdalow.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz