Deser marchewkowy (Gajar ka halva)






Deser ten spróbowaliśmy ostatnio w domu ambasadora Pakistanu. Smak był ujmujący w pewien szczególny sposób. Przepis jest naprawdę bardzo prosty i smaczny.









Skladniki:

-marchewka : 0.5 kg starta na tarce
-mleko 3.2% : 0.5 litr
-szafran : pół opakowania (opcjonalnie)
-cynamon w laskach : 3 g
-kardamon : 2 ziarna utłuczone w moździerzu lub 1/4 lyżeczki
-rodzynki : 25 g
-masło : 40 g
-cukier : 75 g
-mleko w proszku : 200 g
-posiekane migdaly : 1/4 szklanki
-orzeszki piniowe : 1/4 szklanki
-pistacje (do dekoracji)
-opcjonalnie : Khewra water (do kupienia w sklepach w orientalnych) : pół łyzeczki

Przygotowanie:

Wrzucamy do garnka startą marchewkę, mleko, szafran (opcjonalnie), kawałek cynamonu i gotujemy.
Kiedy mleko się zagotuje, zmniejszamy gaz (ale tak żeby dalej delikatnie się gotowało).
Mieszamy od czasu do czasu i gotujemy do momentu zredukowania mleka do 1/4 (czyli ok. 30 do 45 min).
Dodajemy kardamon z rodzynkami i dalej gotujemy często mieszając, żeby się nie przypaliło.
Po ok. 10-15 min ( jak mleko wyparuje), dodajemy masło oraz cukier i gotujemy dalej , ciągle mieszając ( ok. 5-10 min).
Wyłączamy i wsypujemy od razu mleko w proszku, migdały i orzeszki piniowe, Khewra water ( opcjonalnie). Wyjmujemy laski cynamonu.

Serwujemy na gorąco lub na zimno.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz